Startschot Oranje De klok heit #PHOT deel 10

On 1 May 2012 by Carolien Geurtsen

Tussen vrijmarkt en fiets hem erin
Dutch people like to play, NOT to work

~> Gisteren werd ik gewoontegetrouw rond 6 uur wakker en maakte mezelf op om via de douche en een grapefruit naar mijn zus te vertrekken.
We hadden rond tien uur afgesproken maar omdat ik toch klaar wakker was en mijn neefje rond half acht op de kindervrijmarkt zou gaan staan, vond ik geen enkele reden om niet al die kant op te gaan. Ze zou wel verrast zijn als ik zo vroeg op kwam dagen maar ik had geen zin mijn tijd verder te verluieren.
Had ik vroeger weliswaar op vrijmarkten gestaan om te verkopen of op de Utregse Koninginnenach rondgestruind, ik had slechts een enkele keer mijn nagels door wat lieve meisjes oranje laten lakken. Maar ik had me deze keer voorgenomen om mezelf volop in het feestgedruis te storten en dat aan de hand van mijn zus die hier al 14 jaar woont, om mij als newbee zo wegwijs te maken in mijn nieuwe durp.
Op zoek naar onbezorgde ontspanning en goed gezelschap wist ik dat ik bij haar aan het goede adres was. De week ervoor had ze mij aarzelend oranje opplaknagels laten zien, en ik mocht ook wel een oranje T-shirt van haar lenen. Het aarzelende kwam ongetwijfeld door het beeld van politieke correctheid dat ze nog van mij had, en het daar in dit geval niet zo koningsgezind ingesteld zijn. Maar ik zeg graag mét Whinnie de Pooh: er is altijd een aanleiding voor een feestje te bedenken…. Los daarvan denk ik zelf dat tradities als deze variant op Oranjegekte meer goed dan kwaad doen. Kortom, we zaten behoorlijk op dezelfde golflengte, dus het feest kon behalve verregenen eigenlijk niet meer stuk. En hoe dat niet gebeurt is, heeft iedereen al genoeg de mond van vol gehad.

 

Zus liep nog in pyjama maar was blij me te zien en ik werd verwend met een ontbijtje. Neefjelief lag nog lekker te pitten, kon eigenlijk niet zo goed afscheid nemen van een en ander en had deelname aan de verkoopstrategie nog een jaartje uitgesteld.
Zus vroeg vervolgens of ik vóór vertrek naar het dorpsplein even wilde meehelpen met het plaatsten van de nieuw aangeschafte vlag mét wimpel. Eigenlijk vooral aangeschaft voor bevrijdingsdag aanstaande zaterdag en de komende voetbalkampioenschappen, maar nu hij er toch was, moest hij er ook vandaag aan geloven. Vanaf dat moment kon onze dag niet meer stuk, want binnen de kortste keren lagen we slap van de lach in de tuin omdat ook ik te kort was om de stok goed te kunnen plaatsten.

 

Qday Koninginnedag 2012Het wijdt te ver en is te saai voor derden om door de hele dag heen te lopen, maar ook ik heb eindelijk een aubade meegemaakt, zij het half, en de toespraak van nu ook mijn burgervader mogen beluisteren.
Ik had het na vier kunstnagels plakken opgegeven – ik plakte ongeduldig ook mijn vingers aan elkaar, wat een troep die lijm –  en heb ook deze keer de rest oranje laten lakken, en walnoten waar de eetbaarheid nog van moet blijken gescoord, in overtuigend grote hoeveelheden á 1 euro per zak. Via Fiets hem erin, waar ik zegge en schrijve één kandidaat van heb gezien, maar wat wel uitermate gezellig was, taaiden we af naar het Oude Dorp waar we onder het genot van een paar biertjes heerlijk melig en semi-incognito hebben lopen doen en dansen op het overvolle plein.
Na een kort intermezzo en famille met een hapje en een drankje werd het tijd om me terug te trekken en om 8 uur was ik, terwijl de wereld doordraaide, op de bank in slaap gevallen, vast van plan om het vuurwerk later op die avond langs me heen te laten gaan.
Maar ja, als je aan Het Rond woont alhier, dan is dat dé plek waarvandaan de lampionoptocht richting de Kooijkersplas vertrekt, evenals de heel wat rumoeriger drumbands, dus toen het van slapen toch niet meer kwam en er een smsje van de familie arriveerde : ga je mee de dag waardig afsluiten met het vuurwerk, heb ik mij met honderden anderen naar het 500 meter verderop gelegen park bewogen, en het was natuurlijk, voor een verwoed siervuurwerk liefhebster als ik ben, naar volle tevredenheid. Zo zou oudjaarsnacht ook georganiseerd moeten worden. iedereen lapt en de gemeente koopt in.
En een onverwachte en leuke bijkomstigheid waren de talloze complimentjes door de hele dag heen over mijn outfit, van 8 tot 80 riep mij regelmatig toe: wat ziet u er mooi uit….zeer grapvol.
Al met al een geslaagde dag bekroond door een geslaagde avond. De enig dissonantie was smiddags even het geleuter op de radio waar uit den treuren de woorden van Beatrix herkauwd werden:

…dat het toch wel heel bijzonder was dat ze Friso zijn naam níet genoemd had, maar gelukkig het onderwerp van incompleetheid van de familie niet ongenoemd had gelaten.

En ‘s nachts zag ik op een herhaling van het nieuws nog een oranje toiletpot langsvliegen, met de opmerking wat andere landen daar wel niet van moeten denken. Maar dát weten wij toch ook al lang: Dutch people like to play, not to work.

*********

Net voor ik dit allemaal opschreef las ik een totaal ander geluid, een compleet andere beleving over Koninginnedag, waar ik me ook heel veel bij voor kan stellen, trouwens. Vandaar een link erbij.Bijzonder: Nu even niet door Ruud Ketelaar.

Deze post is geschreven in het kader van Photo on Tuesday – initiatief van Karin Ramaker, vandaag deel 10 alweer.6 Responses to “Startschot Oranje De klok heit #PHOT deel 10”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: