Surprises of de waarheid als een koe: geld is energie equals geld is emotie

On 9 November 2013 by Carolien Geurtsen

brene browns lampshadeIk merk dat ik aan de lampekap van Brene Brown moet denken die vanmorgen langs kwam, ik zal hem er zo bij pakken, én aan een blog van Elja over angst om te bloggen, dat zoek ik zo ook even op.
Zelf heb er eigenlijk nooit last van, alleen nu, feitelijk vooral en allenig over de titel notabene, bemerk ik enige krimp, wat bij mij altijd betekend dat er een angst voor veroordeling achter zit, denigrerend met de grond gelijk gemaakt worden is daar mijn kinderlijke equivalent van.
Omdat ook ik geleerd hebt je moet je niet identificeren met je omstandigheden of je emoties. Ook ikzelf heb vaak geroepen en zeg het nog steeds tegen mezelf: “Je bent niet je emoties, je hebt ze!. Equals “je bent niet je geld, je hebt het”.

Of je hebt het niet dus. En dat veranderd de zaak danig, zeker als dat lang duurt, maar vooral als tijdelijk anderen daarover kunnen beslissen en daar fout op fout over maken, zonder in te gaan op het hele duidelijke signaal wat jij afgeeft ver voordat er rampen gaan gebeuren.
Maar jij (equals ik in dit geval), mag niks ondernemen, dat is de essentie van hoe schuldsanering werkt. En gisteren werd me eens temeer duidelijk gemaakt hoe de schuldhulpverleners zich afschermen voor de menselijke factor.  Het heeft heel lang geduurd voordat ik dat over de mijne wilde toegeven want ik vond ze erg aardig en uitermate behulpzaam, ‘tot op zekere hoogte’.
Ze geven niet thuis als het aankomt op verantwoording nemen voor die fout op fout op fout en dus ook niet voor de konsekwenties ervan. Gisteren kreeg ik het heel duidelijk te horen: als jij toezegd alleen nog maar feitelijke mails te schrijven, zonder emotie, dan schieten wij jouw leefgeld de komende weken voor, anders niet, en ja dan moeten sowieso je inboedel verzekering en je telefoonrekening wachten tot er weer geld is (door hun nalatigheid is dat gebrek aan geld ontstaan: 8 maanden keer 100 euro was er méér geweest vandaag de dag als in maart het budgetplan bijgesteld was zoals ik geadviseerd had. Dat is nu pas per 12 oktober gebeurt….

We zullen zien. Ik heb de toezegging niet gedaan namelijk. Als ze zich niet aan de afspraken blijven houden kan en wil ik niet garanderen dat ik daar niet emotioneel op reageer, ook al zal ik me zoveel mogelijk tot de feiten beperken.
Liefst mail ik ze nooit meer. Liefst blog ik er ook nooit meer over. En als zij zich zouden houden aan de vorige week gemaakte beloftes zou dat ook helemaal niet meer nodig hoeven zijn. Dan zou ik er over twee jaar en nog wat vijftig dagen vanaf zijn, Behalve als ik goud geld ga verdienen, dan iets eerder. Lijkt me erg fijn.

Het leefgeld van gisteren is gestort en ik kreeg sterk de indruk dat ik daar DANKBAAR voor moest zijn. Hou me te goede, ik ben erg Dankbaar dat de regeling bestaat, maar eenmaal bezig, is het gewoon een regeling, waar iedereen zich aan de afspraken moet houden. Waar ik echt Dankbaar voor ben, is dat mijn buurman vorige week, toen ik dus niet verzekerd was voor braak en diefstal, twee jongens van mijn voordeur heeft weggestuurd. Morrelend aan het slot. Terwijl ik dus niet verzekerd was. En nu bij mijn weten wéér niet ben.

Een dierbare vriendin schreef me gisteren een mail die mij oprecht een hart onder de riem stak. Ze heeft me gezegd dat ik haar mag citeren, dat doe ik, zij het met initialen, bij deze. Zij verwoordde het namelijk beter dan ikzelf, ik die er midden in zit, dat kan.
Dankbaar ben ik haar, die mij door dik en dun steunt en er op blijft hameren dat ik het goed zie, en die zelfs haar bewondering uitspreekt over hoe ik zo lang zo mijn geduld heb kunnen bewaren terwijl ik mezelf regelmatig aan de haren trek over mijn onvermogen. En het is een pittige dame mijn vriendin, die mij nooit de hand boven het hoofd zal zalven, en altijd kritische vragen stelt, kortom eentje die van wanten weet.

Lieve Carolien,
Het is werkelijk bizar dat mensen in een hulpverleningssysteem er in slagen om geen enkele verantwoordelijkheid te dragen voor door hen gemaakte fouten. Fouten maken is menselijk, jou daarvoor straffen en klein willen maken is onmenselijk. Sterker nog; ik vind dat dus bijna verstikkend.  Zij zouden, als geen ander, moeten realiseren dat geld emotie is. En dat geen geld hebben, er niet op tijd (conform afspraak) over kunnen beschikken, dus NOGAL LOGISCH een emotie oproept. Dat niet willen hebben of erkennen is wederom onmenselijk. En nogal onprofessioneel, gezien hun professie. Kortom; mijn steun heb je. En als je er iets aan hebt kun je mij in een volgende mail citeren. Ik vind het stuitend hoe hier erkenning gegeven wordt aan een overduidelijk niet goed functionerend systeem, zonder jou hier als volwassen en gelijkwaardig te erkennen.

Ik hoop daarnaast wel dat je je inderdaad ietwat kalm kunt houden; niet voor hen. Wel voor jouw gemoedsrust.
 xxxxxx
A.S.

Ik ben weer kalmer, heb goed geslapen, wat voor mij een nieuw fenomeen is, met dank aan een andere vriendin T en de Vitamine D shots naar ik aanneem, want dat lijkt gelijk op te gaan. Nu op zoek naar de lampekap van Brene en de post van Elja. En ik hoop oprecht dat de variant op het-is-je-eigen-schuld-dat-je-je-zo-klote-voelt-ga-mediteren, -en feitelijk ook dat de dat-je-in-deze-situatie-zit-óók betweters of omdenkers wegblijven, en anders eet ik eerst nog wat Rare gebakken rundvlees for breakfast  en dan lust ik jullie vervolgens evenzeer rauw!
Sodemieter op met je pedestals of val er van af.

Daarna kan ik me eindelijk wijden aan voorbereiden waar ik zo enorm veel zin in heb. Twee dagen gastspreker zijn op Tweedaagse Inservice Autisme 2013.
Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg Artesis Plantijn Hogeschool AntwerpenTekstjes schrijven en foto’s verzamelen en gnifflen van de voorpret over het interactieve slot. Want het gaat over hetzefde, feitelijk communiceren en je eigen emoties daaruit halen als je wat wil bereiken. Let wel, een andere doelgroep, geen mensen met burn-out zonder geld en volstrekt afhankelijk ván, maar hulpverleners zelf en ouders die wél willen blijven communiceren met hun clienten en hun kinderen. Hoe een koe toch aan die hazen komt.

O ja, om 8 uur gaat de C1000 open en is alles 50% goedkoper, dus opschieten met die post Geurtsen. Het wordt een Jumbo, vandaag de laatste dag als C1000 open. Alles moet weg. Ik heb gisteren wat dingen ‘verscholen’ achter andere dingen en wie weet staan ze er nog.
Wie geen geld heeft mot slim zijn. Dat lukt aardiger als beloftes nagekomen worden, want dan is er een beetje geld.

Hieronder is echt leuk!
En de rest van de spelvauten haal ik er over een uur uit. Nu rennen.

 

have a fokking nice weekend!

_______________________________________________________________________
70 vrije geluiden, 70 dagen lang iedere dag een van de, meest oudere, opnames uit Vrije Geluiden, tot en met 31 december, in combi met een foto en een stukje al of niet lange tekst. De hele maand november zal dat kort zijn omdat ik meedoe aan NaNoWriMo en in die maand een boek schrijf.

Credits Vrije Geluiden

Gepubliceerd op 9 apr 2013

Ibrahim Maalouf – trumpet
François Delporte – guitar

Ibrahim Maalouf en François Delporte perform Surprises composed by Ibrahim Maalouf. This piece is from his album Wind.
Ibrahim Maalouf plays a quarter tone trumpet. This instrument was invented by Maalouf’s father. Ibrahim Maalouf was born in Beirut Lebanon and raised in Paris, France.

This video was recorded in Bimhuis Amsterdam for VPRO Vrije Geluiden.
Vrije Geluiden is a music program for the Dutch public broadcast organisation VPRO.
http://www.vrijegeluiden.vpro.nlLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: