testjesmens aka postmaterialist en dovemans oren

On 1 March 2014 by Carolien Geurtsen

IMAG0551_B_klGisteren was er een uitermatig prettige bloggers tweetup bij mij thuis, en ondanks de hectische week die ik achter de rug had, bleek het uitermate prettig en gezellig, met een ondertoon van rust en naar elkaar luisteren. Het was absoluut een paraplu die ikzelf en Jacob Jan boven de middag wilden hangen omdat JJ behoorlijk doof is en hij het a) anders niet kan volgen en b) uitermate vermoeiend voor hem is. Dat alleen al was reden genoeg om de middag daarin tot een soort test case te maken en daarnaast leek het mezelf ook uitermate prettig in verband met mijn eigen snel overprikkeld zijn in groepen groter dan 1.
We, of eigenlijk Jacob jan,  hadden er zelfs een structuurtje voor bedacht, maar dat bleek al na een half uur geeneens echt nodig te zijn.
JJ heeft het nog wel even benoemd, het belang van het gesprek centraal houden zonder substreams naast elkaar, en vervolgens werd het een voor mij vrij uitzonderlijke bijeenkomst waarin iedereen als vanzelf naar elkaar luisterde, de ander uit liet spreken en er zodoende veel rust in de tent was. Een geslaagde middag/avond. Met nog heel veel meegebracht lekkers qua eten en drinken ook, extreem veel toegevoegde waarde dus. En geleerd wat intertekstueel betekend.

Vanmorgen mezelf vrijaf gegeven om even bij te komen en innerlijk te hergroeperen na diezelfde hectische week. Repatriëring van paps uit skiland staat op de rit en begint in uitvoerende zin vandaag al, net als het inregelen van afhandeling oude en vervolg nieuwe fase schuldhulpsaneringstraject, en ook mijn lijf zegt dat ik voorzichtig richting betere gezondheid ga, maar wel even pas op de plaats nu. Weekend in de ouderwetse betekenis van het woord: niks hoeven.

Ik heb het altijd al leuk gevonden om van die persoonlijkheids en/of psychologische testjes te doen. Niet in de laatste plaats om te kijken of ik werkelijk iets nieuws over mezelf kon leren maar in de eerste plaats om te kijken hoe ze in elkaar zitten, hoe suggestief en/of manipulatief ze zijn met betrekking tot vraagstelling etcetera. Dus als er op een zaterdagmorgen als vandaag een test in de box ligt, dat doe ik die net zo lief als een ander de kruiswoordpuzzel in de krant. En ja, ik herken me er wel in, in de/het …wat was het ook al weer… Mentality waarden-profiel test. Alhoewel ik als old skool socialiste de betiteling postmaterialist nogal vies vind klinken, voel ik me inderdaad in de ‘uitslag’ in  mijn eigen waardes erkent.

En dan mag ik nu van mezelf mijn variant op een geheugentraining spelletje doen, iets met Pearl’s peril. Vroeger bleef ik daar verre van, maar tegenwoordig twee keer een half uurtje per dag, heb ik er echt pret en profijt van. Ik heb bijna even sterk vermijdingsgedrag als aantrekkingsdrift wat Social Media betreft, vooral vanwege de zeer zorgwekkende en ronduit shockerende berichten uit alle richtingen van onze Globe en niet in de laatste plaats van de Krim en Turkije. Dus even navelstaren big time. eh geheugentrainen is de opdracht. Vanwege de gezondheid. En dan de zon in.
Please stay!

Kijk op het dagelijks leven

Geachte heer, mevrouw,
Zojuist hebt u deelgenomen aan de Mentality-waardentest. Aan de hand van uw antwoorden hebben we bepaald welk waardenprofiel het best bij u aansluit. Uw profiel vertoont de meeste overeenkomsten met dat van de postmaterialist.

De postmaterialist
De maatschappijkritische idealist die zichzelf wil ontplooien, zich verzet tegen sociaal onrecht en opkomt voor het milieu.

Solidariteit en harmonie kenmerken de mensen binnen dit milieu. Ze zijn kritisch ten opzichte van de hedendaagse maatschappij. Het streven naar een onderlinge verbondenheid, het nemen van verantwoordelijkheden en het werken aan sociaal-maatschappelijke verbeteringen, spelen een prominente rol. Postmaterialisten hechten er veel belang aan te kunnen leven volgens hun eigen principes en zijn sterk sociaal bewogen. Verantwoord leven is belangrijk: zonder verspilling, winstbejag en zonder aantasting van het milieu. Bij voorkeur werkt men bij instellingen of organisaties die een bijdrage leveren aan het maatschappelijk welzijn. Mensen binnen dit milieu tonen zich zowel geïnteresseerd in kunst en cultuur (film, musea, toneel, cabaret, klassieke concerten), als in een meer ‘huiselijke’ vorm van vrijetijdsbesteding. Het gezinsleven is veelal hecht (sterke onderlinge betrokkenheid), maar niet ingericht volgens traditionele patronen.

Vervolgens zijn op u de volgende waardenprofielen van toepassing, van meest naar minst passend:

 1. Postmoderne hedonisten
 2. Kosmopolieten
 3. Gemaksgeorienteerden
 4. Nieuwe conservatieven
 5. Moderne burgerij
 6. Opwaarts mobielen
 7. Traditionele burgerij

Mentality milieus in Nederland

Wilt u meer weten over Mentality?
U vindt uitgebreide informatie bij Mentality-achtergrond.

Met vriendelijke groet,

Het Mentality-team
Motivaction International B.V.
mentality@motivaction.nl

Motivaction International


Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: