Toekomstmuziek maakt of breekt ons

On 13 April 2012 by caroliengeurtsen


Ik word een beetje geaggiteerd kriebelig van het woord toekomstmuziek.
Bij nader inzien niet van het woord zelf, maar van hoe ik het in gedachten met een zuinig mondje en ietwat belerend hoor uitspreken… eindelijk de associatie met het woord Calvinisme kan doorvoelen…

Toekomstmuziek * Het mooie, maar onwaarschijnlijke dat in de toekomst zou kunnen gebeuren.

ogenschijnlijk neutraal, vind ik de toevoeging, ‘maar onwaarschijnlijke…‘ een zeer irritante, maar ook een die ik niet buiten kan sluiten door de golven associaties die het wekt.


De irritatie gaat vooral in de richting van: ‘Dat maak ik zelf wel uit, sodeflikker op en blijf van mijn muziek af, óók als die zich zogenaamd in de toekomst afspeelt, zich in de toekomst lijkt te bevinden’. Want zodra ik hem hoor, ís hij al in het nu, en alles wat ooit gecomponeerd is en nog zal worden, wordt eerst in de verbeelding gehoord, gedroomd of gezien.

Toekomstmuziek is dat wat kan zijn, wat nog niet is, maar eigenlijk al wel ontkiemt is en in de lucht hangt, naar de vorm zoekt en er wel of niet in zal vallen.

Toekomstmuziek is de motorolie van het geheel, de magie van het leven zelf, het visioen, het lege doek of vel papier, maakt het vroege opstaan voor je werk of om midden in de nacht een luier te verschonen dragelijk, is het geluid van eerste voetstappen in de verse sneeuw, van de stad als iedereen slaapt of doet alsof.

Toekomstmuziek zijn ook de sirenes van afleiding….verliefdheid, onnozelheid, naïeviteit, onpraktische inslag, verdwalen in dromen, nutteloos, doelloos zwerven…de woorden tussen de regels… de smeekbeden wel of niet uitgesproken…

…angstaanjagende grootsheid ervaren in niets of alles, uit je vel barsten van geluk bij het geluid van een vroege vogel of als je je zoon tegen de ochtend hoort thuiskomen na het stappen en jezelf voelt glimlachen…

je adem zien in de vroege ochtend als je gerend hebt, of naar bed gaan terwijl iedereen opstaat… naast je geliefde liggen en niet durven bewegen uit angst haar wakker te maken, of hem…

luisteren of je de adem van je kind of je ouder nog hoort….

Toekomstmuziek is je eigen bestaan in de gaten hebben als een continue stroom verandering in het nu…

terwijl je zonder dat je dát in de gaten hebt, jezelf telkens weer uitvindt.

….makes the world go round als je durft te luisteren.

************************************************************

Bovenstaande is gechreven geïnspireerd op de wekelijkse ‘schrijfopdracht’ Write on Thursday, initiatief van Karin Ramaker en vandaag alweer voor de 15e keer:

De Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden en blogposts lezen, check hier!6 Responses to “Toekomstmuziek maakt of breekt ons”

 • Is dat eigenlijk een strafbaar feit? Stelen van gedachten, ze vervolgens opschrijven en ze laten lezen aan degene aan wie je ze ontfutseld hebt? Want ik weet dat het zo niet in elkaar zit, maar het lijkt dat wat jij schrijft door mij gedacht is. Weird! Jij hebt het heel mooi opgeschreven, mooi in een spectrum gezet!

  • Wat bijzonder en wat bijzonder leuk… !!!

   en tja… zo gaan ook die dingen, zo zitten we mijns inziens ook in elkaar, onzichtbaar in verbinding en deel van een groter geheel, ook aan gedachten en gevoelens…bijzonder..
   dank dat je het deelde!!

 • OOh wat een mooie echte Caro!
  Poetisch proza. Reële romantiek. Geleefd Genoegen.

 • Annemieke

  Wat n mooie tekst…met n prachtige, doorvoelde inhoud…voor mij geen toekomstmuziek…dit is toch gewoon geweldig!

  • Jee, Annemieke, ik voel me verlegen worden en geraakt. Wat fijn en totaal niet ingeschat toen ik het schreef, dus ook verrassend en leuk. Dank je wel ook voor het hier delen daarvan!

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: