Turkey today – goedemorgen Turkije, Carel

On 28 March 2014 by Carolien Geurtsen

Ik zit al een uurtje beetje daas te zappen door het niemandsland van Twitter en Facebook, waar veel mensen die de weg naar Tor of Tunnelbear nog niet gevonden hebben, ontbreken, onderwijl publicaties en voorpagina’s van kranten lezend. Bovenstaane was eerste die ik vanmorgen las. Even laten bezinken.

De bovenste tweet kreeg ik gisteravond van een bloggervriend vriendblogger, die mijn samenraapsel van gisteravond op Facebook had gelezen. Ik antwoordde vanmorgen

en zo is het.
Behoorlijk overweldigend de loop die het allemaal neemt in Turkije, met de weet dat het nog twee dagen duurt voor de zogenaamde lokale verkiezingen zijn, Twitter en Youtube geblokkeerd zijn, velen daar wel een weg omheen vinden of aan het vinden zijn via Tor of IP adressen alsof ze in het buitenland wonen en heel veel anderen die wars zijn van Social Media, überhaupt geen benul hebben van de betekenis van de ban en/of er helemaal achterstaan vanwege de vermeende doem en verderfenis die het zegt te brengen.

 ISTANBUL — If any meeting was meant to be private, it was this one: the top spy chief, the foreign minister and his deputy, and a top military official discussing secret plans for possible military action in Syria.
Recordings posted online rattle officials in Turkey.

De polls zijn niet hoopgevend voor mij en mijn vrienden en in mijn opinie dus ook voor Turkije, want Istanbul, belangrijkste maatgever, lijkt toch weer volop voor een AKP burgemeester te gaan.
Ondertussen verschuift er wel degelijk van alles ook in het publieke terrein. En al leest bijna iedere Turk die kranten leest, voornamelijk zijn/haar eigen krant of kranten (mijn ex-schoonvader las er iedere ochtend drie, van drie verschillende stromingen, links, midden en populistisch) de koppen liegen er niet om. Het is toch vanmorgen vrij uitzonderlijk dat er 6 kranten zijn die vol op de voorpagina de gisteren uitgelekte (vermeende) opnames van een bijeenkomst op hoog niveau weergeven waarin de mogelijkheid besproken en overwogen wordt om een aantal Turken Syrië in te laten trekken en vandaar uit op Turkije te laten schieten, om zodoende een tegenaanval te rechtvaardigen, en oeps, inene in een internationaal conflict verwikkelt te zitten, waar de stemming dan letterlijk en figuurlijk van om zou moeten slaan, begunstigd zou moeten worden in het voordeel van de zittende AKPartij van MP Erdogan. Voor ‘ons’ heel normaal zulke publicaties, maar voor Turkije, waar de opnames ronduit als spionage ervaren worden (en dat mogelijk ook zijn), is publicatie een zeer riskante business, zeker op dit moment, je krant zou zo maar verboden kunnen worden en jijzelf als (eind)redacteur opgepakt.

The Battle for Turkish Future

An increasingly autocratic prime minister is losing touch with voters and damaging his country

De semi-miliraire bijeenkomst zelf wordt niet ontkent, wel toegevoegd dat er in geknipt en geplakt zou zijn, en wat de verdere implicaties zullen zijn zal de dag van overmorgen brengen. Een goede vriend en tevens mijn ex-man schreef op Facebook: de stemming van zondag gaat voorbij partij politiek, gaat ovr de toekomst van ons land, de toekomst en vrijheid van en voor onze kinderen, let’s vote clever…
Het zal mij benieuwen.

Vóór ik dit post, werp ik nog even een blik in mijn TL

 

twitter blocked in Turkey

Guardian Turkey twitter users flout ban erdogan
LA Times Turkish government blocks youtube after tape is leaked


Carel, dit is wat ik er van heb kunnen brouwen. Ik zal deze post af en toe updaten, zo denk ik nu en ga me mentaal wat voorbereiden op de andere kermis die hier, letterlijk, vanmiddag voor de deur zijn aanvang zal vinden. Piece of cake compared tot de gevaarlijkere kermis in mijn tweede land 😉2 Responses to “Turkey today – goedemorgen Turkije, Carel”

 • Erdohan kiest de weg van de dictatuur, verlaat de democratie en sleept de Turkse bevolking mee maar gooit ook de deur dicht voor een mogelijk EU-lidmaatschap en ik hou mijn hart vast voor de gevolgen voor de NAVO

  • Carolien Geurtsen

   so true Carel, so true – enige, zij het vage hoop dat juist het NAVO ldimaatschap en die kant van de ‘discussie’ aardbol enig gewicht in de toekomstige schaal zal kunnen leggen, maar ik hou mijn hart vast. Vre se lijk wat er allemaal weggespoeld wordt aan voorzichtig opbouwende democratie en vooruitgang – Erdogan zijn narcistische persoonlijkheidsstructuur lijkt werkelijk ziekelijk zijn verlangen naar Ottomaanse theocratie maar dan met hemzelf als godheid/Pasja achterna te reizen, daarmee ook nationalistische/fascistische tendensen voedend. het voor eigen echter spelen is de cultuur aard niet vreemd, en alweer zijn groepen AKP aanhangers op straat gezien met machetes en andere wapens – verderfelijk is geloof ik een woord wat ik nog nooit zelf gebruikt heb, maar hier komt het op. Wat de man durft aan te richten in naam van ….waarschijnlijk zijn versie van Allah, doet denken aan een ander rijtje despoten en er lijkt geen weg meer terug, wat de uitslagen van de verkiezingen van zondag ook zullen zijn

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: