Twitter op rood equals monddood in Turkije – of toch niet?

On 21 March 2014 by Carolien Geurtsen

Heftig ziek zijn, met koorts en al geeft een zeker wegzakken of op de achtergrond raken van wereldse zaken tot gevolg, die zich dan bij momenten en dan ook tot schrikkens toe weer intensiveert.
Zelf vond ik de Gemeenteraadsverkiezingen niet überboeiend, heb wel gestemd, maar was evengoed nieuwsgierig hoe hier en daar de uitslagen zouden zijn, vooral in verband met wel niet overmacht PVV en andere kleine aardverschuivingen, en hoe de concrete machtsverhoudingen met verwacht verlies voor de Oude Machthebbers zouden bewegen. Maar ik heb dus koortsachtig door de hele uitslagen avond heen geslapen. Om vervolgens wakkerwordend recht in de herhalingen van Minder Wilders te vallen. Tegelijk uitermate shocking en voor mij bevestigend dat hier sprake is van een duidelijke methodiek en strategie van grensverschuivende acties, misselijkmakend demagogisch en dansend op de koorden van wettelijk toelaatbaar. Insallah is dat koordje nu in zijn gezicht geknapt.
Ik behoor dat  de groep nu groeiende mensen die wars zijn van doodzwijgen, dat is echt een al heel lang gepasseerd station wat mij betreft, en aanzetten tot racisme lijkt mij met de specialisten op dit vlak op zijn minst iets om voor te gaan.
Wat een slappeling die Rutte, zo dacht ik toen hij na zijn eerste ontzette reactie over hoe hij dit – Ja, wij willen Minder Marokkanen juichende Grote Mensen – de volgende dag zijn allochtone leerlingen uit moest leggen, daarna toch nog zei: wij sluiten geen partij uit. Dat hij daar nu van terug gekomen is – waarschijnlijk op advies – vind ik zeer terecht én ver na de bel van twee voor twaalf.

Turkije

Dat over de NL akkefiet waar wij het mee te stellen hebben, terwijl er in Turkije de opposiet aan meningsuiting issues speelt en het de minister president Erdogan vannacht heeft behaagt om na dreigementen inderdaad de Twitterkraan te laten sluiten. Nog zo’n demagoog voor eigen parochie.

Heel raar om daarmee wakker te worden en ondertussen de tweets van mijn Turkse vrienden, familie en bekenden door mijn TL te zien schieten. Want sinds gisteravond om half twaalf Twitter onbereikbaar verklaard werd, is er een enorme beweging op gang gekomen om iedereen zo snel mogelijk weer toegang tot Twitter te geven. Daar ware de op verkiezingsposters van APK/Erdogan verschijnende DNS nummers eerder illustratie van dat HET geschiedt was : Everybody was back online, but the governements trolls – want toen het ochtendgloren daar was, waren er inmiddels al zo’n 2,5 miljoen tweets door de Turkse ether gevlogen, alle info voor rerouting DNS nummers en Tunnelbear verspreid, en waren er zelfs een respectabel aantal nieuwe accounts geopend. Alleen de expats die (nog) geen buitenlands IP adres hadden en de adviesboot gemist hadden, stonden vanmorgen even raar te kijken. Evengoed inventiviteit troef. Zo lukte het @Elja1op1 een tweet te posten door haar blog online te brengen met daarin enkel het zinnetje “Twitter afgesloten in Turkije, @rsnijders Help! Alternatief?

Dat gezegd hebbende is en blijft het zorgelijk++ Er wordt opgeroepen aan de jeugd om zich niet te laten provoceren en weer de straat op te gaan, met het grote gevaar van gewapende escalatie, gewonden en zelfs doden, waarbij de demonstranten al snel weggeschreven worden als terroristen. Ik hoop van harte dat het gaat lukken om het tij te keren op de creatieve wijze die ik ken en de verkiezingen van 31 maart niet in het voordeel van de AKP te laten uitvallen. Want er zijn zó veel mensen die alleen maar de staatsmedia lezen of te zien krijgen kijken, die geen weet hebben van Twitter, en die zich mogelijk in de luren laten leggen door de van niet mis te verstane corruptie beschuldigde PM, want ja, de publiciteit daarover, de via SOcial Media verspreidde opgenomen telefoongesprekken, die hebben de man hiertoe doen besluiten. Damagecontrol. Paniekvoetbal. Voorlopig 0-1 waar het twitter aangaat. Goed achtergrondartikel hier: Tweet Tweet: Erdogan’s Failed Attempt at banning Twitter (Turkish Local Election Coverage 2014, 5) en ik zie net – super blij mee – een Tweet van Neelie Kroes2 Responses to “Twitter op rood equals monddood in Turkije – of toch niet?”

 • Het is me wat he? Maar mensen zijn vindingrijk en Turken helemaal, daar ben ik inmiddels wel achter! 🙂

  • Carolien Geurtsen

   Ontegenzeggelijk waar Elja, godzijdank zou ik haast zeggen, maar er staat enorm veel op het spel, experts beschouwen het neerhalen van het Syrische vliegtuig – naar zeggen het Turks luchtruim geschonden maar op de TV beelden boven Syrisch grondgebied uit de lucht geschoten – en hoe toevallig dat eer precies op de juiste plek om alles vast te leggen – in dat immens grot gebied een Turkse staats TV ploeg aanwezig was – als een ultieme poging van Erdogan om af te leiden van het corruptie schandaal wat zich vooral door openbaringen via Twitter/Social Media aan de openbaarheid is gekomen, en zo de verkiezingen van komende zondag zo veel als mogelijk is te beinvloeden. Er is een zeer vies spel gaande, oa @IstanbulTelaviv op Twitter geeft behoorlijk goeie analyses en er is iemand uit regeringskringen die via een anonieme Twitteraccount (naam kan ik evt geven) fraude strategie daarbij (verkiezingen) heel minutieus aankondigd. De komende dagen zal blijken wat daarvan waar is en worden extreem spannend en cruciaal voor de nabije én verdere toekomst van Turkije durf ik wel te zeggen. De ultieme AKP leden willen ook internet zelf verbannen, nou dan weet je het wel.
   Dat dit ondertussen een waanzinnige sneltrein aan Social Media gebruikers en flexibiliteit daarvan (plus know how) ontwikkelt is een zeer fantastische bijkomstigheid maar als een vrouw bij de AKP meeting gisteren als moeder in de krant zegt “twitter is helemaal niet afgesloten, mijn dochter gebruikt het gewoon, dan is dat tragisch komisch qua onwetendheid en geeft tegelijk ook schrijnend aan hoe Erdogans strategie van domhouden van ‘zijn’ (potentiele) stemmers’aardig lukt. En als frelatief prominente Turken zich op internationale media de ban verdedigen dan zegt dat ook wel wat https://twitter.com/Istanbultelaviv/status/447950115916222464
   Anyway – mijn stokpaardje van het moment. Ondertussen is half Turkije in afwachting van de aangekondigde nieuwe tapes. morgen is er namelijk weer een tape aangekondigd met zeer gevoelig materiaal voor de zittende regering, lees Erdogan.

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: