Uitgeven zonder geld of laten zitten – liever gewoon aardig

On 11 May 2013 by Carolien Geurtsen


gewoon aardig_kl

Boven is zoon aan het mixen, echt lekkere muziek. Het komt steeds vaker voor dat ik vraag, of liever gezegd Whatsapp, Wat is dit? Zo ook in dit geval.
Hij heeft vanavond een optreden en is even thuis om zich voor te bereiden. The Full Monty met posters overal in de stad (Utrecht) met zijn naam erop. Ik begin er gek genoeg al aan te wennen maar tegelijk is het natuurlijk ook echt kicken. Jammer dat ik het nog niet zelf gezien heb, maar misschien morgen even die kant op fietsen als het droog is.

Ik leid mezelf af van waar ik over in kringetjes loop te draaien, twee, drie dagen al.
Vorig jaar ben ik uitgenodigd mee te werken aan een gedichtenbundel, samen met nog een aantal mensen.
Hartstikke leuk natuurlijk.  Ik heb er ondertussen zo’n tien a twaalf uitgekozen en was het alweer een beetje vergeten. Wat ik toen wel al gelijk  ingebracht heb: financieel kan ik hier niets in bijdragen. Om het uit te geven, bedoelde ik daarmee.  Maar dat was geen probleem en zou goed komen. de anderen hebben al eerder werk uitgegeven, dus dat nam ik van hen aan. Ondertussen bleek dan het stadium aangebroken van uitgever kiezen waar de oorspronkelijke initiatiefnemers zich over gebogen hebben en nu blijkt dat er toch wel degelijk een eigen investering wordt gevraagd, óf, als dat er niet in zit zoals bij mij, 10 exemplaren op voorhand afnemen of 10 mensen aanbrengen om het boekje te kopen. Ja en daar word ik dus helemaal iebelig van. Ten eerste ben ik natuurlijk gewoon onzeker over het boekje zelf en mijn aandeel daarin, en ik wil niet dat mensen geld gaan uitgeven aan iets wat er nog niet is en waarvan ze helemaal niet weten of ze het leuk gaan vinden, alleen maar om aardig te zijn. Ik wil niet dat aardig zijn en geld met elkaar verbonden zijn, en het zit me echt dwars. Ik kan me dus ook niet voorstellen dat mensen echt een gedichtenbundel zouden willen kopen op voorhand, ik zou dat zelf ook niet doen, ja misschien als ik een geldboompje had en iemand een plezier wilde doen of wilde sponsoren zoals het dan met een netter woord heet.  Ik wil zelf, zeker met een gedichtenbundel, het boek(je) in mijn hand hebben, kijken, voelen, bladeren, en dan beslissen.
Van de week heb ik al voorgesteld dat ik me terug zou trekken uit het project, maar werd met klem verzocht om dit te heroverwegen omdat mijn bijdrages zo op prijs gesteld worden… Zij hebben er ook veel werk ingestoken dus heroverwegen wil ik wel, en daar ben ik dus nu al ruim 48 uur mee bezig en ik weet het gewoon niet. Gewoon aardig zijn zonder tussenkomst van geld ligt mij veel beter.

Eergisteren kwam ik thuis en ik was net te laat van mijn fiets af om het kostelijke plaatje te schieten wat voorafging aan de foto hierboven. Twee kleine kinderen die samen een Albert Heyn boodschappenmandje op wieltjes voorttrokken wat volbeladen was met lege dozen. Zeker zes en misschien wel zeven of acht.
Terwijl ik mijn fiets op slot zette en mijn telefoon tevoorschijn haalde om een foto te maken, had ik het al helemaal bedacht. Wat zielig, die ouders gaan verhuizen en hebben de kinderen gevraagd om lege dozen op te halen.
Ondertussen vroeg  de eigenaar van Eco-Move Houten waar dat heen moest, en dat bleek best nog een eindje te zijn. Iets van lichte verontwaardiging werd in mij wakker moet ik eerlijk bekennen.
Lars, werkelijk Houtens meest allround Eco-Mover, met fietstaxi’s en houten fietsen verkoop en verhuur,  komt regelmatig bij de Speelgoedwinkel hier beneden langs. Hij was dit keer op zijn bakfiets, ging net weg en boodt de kinderen aan om de lege dozen op te laden en naar hun huis te transporteren, hardstikke aardig. Om ze vervolgens voor te stellen eerst wel even het boodschappenmandje met wieltjes naar de winkel terug te brengen. Hardstikke verantwoord. Kortom, leuk.
Terwijl het oudere broertje al vooruitliep, vroeg hij: wat gaan jullie eigenlijk met die dozen doen? De kleine meid zei toen heel parmantig: Een vliegtuig bouwen, en ik kon mijn geluksmomentje niet meer op. Twee kiddo’s, er op uitgetrokken om lege dozen te verzamelen en naar huis te vervoeren. Het transport van zoveel dozen op één boodschappenmandje met wieltjes is geen sinecure, dat kan ik inmiddels bevestigen.
Iemand moet ze bij de winkel hebben geholpen met het inventief opstapelen want het stond als een huis met overkapping, als één robuust in elkaar geklemd geheel, en moest alleen af en toe ondersteund worden.
Sunchime - DJ AquinoxDe eenvoud van kinderspel versus mijn grotemensen spielerei met woorden, wat zo nodig in een boekje zou moeten.
Ik weet niet niet en broed nog even door, of beter nog, ik ga er even over dansen.
Inmiddels is antwoord van zoon binnen. Ik voorzie een gouden glans vanavond waar zijn spielerei met muziek deze avond van Triple X mag openen.
Veel succes vanavond DJ Aquinox.5 Responses to “Uitgeven zonder geld of laten zitten – liever gewoon aardig”

 • Alma Selimovic, Tallulah Amé

  Hallo vrienden van Carolien,

  Ik ben een van de medeauteurs van dit bovenstaand besproken boekje, ik schrijf onder de naam Tallulah Amé en mijn echte naam is Alma Selimovic.
  Ronald Rote en ik gaan 40 exemplaren van het boekje bestellen, we schreven hem samen met Carolien namelijk en aan mensen verkopen.

  Neem aub. contact met ons op via de mailadres selimovicalma@hotmail.com of via ronaldrote@live.nl mochten jullie nog steeds het boekje willen hebben, want hij is sinds een kleine week te bestellen!!!

  http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=4348

  We kijken uit naar jullie mails en reacties, de betaling zal via Ronald Rote verlopen en hij zal de boekjes naar de geinteresseerde kopers doorsturen, het boekje zal jullie hoe dan ook goed bereiken mochten jullie besluiten dit bijzondere boekje aan te schaffen.

  Het is ons toch gelukt ondanks dat het moeizaam verliep af en toe en we zijn ontzettend blij om samengewerkt te hebben met een ongelofelijke dichteres zoals Carolien.

  Groeten,

  Alma Selimovic, Tallulah Amé

 • Kijk, 1 koper heb je al! Nog maar 9 te gaan.
  Ik weet niet hoe andere mensen dat doen, maar als ik iets niet wil, dan doe ik het niet.
  En als ik het wel wil, dan doe ik het wel. Niet om aardig te doen, maar omdat ik bijvoorbeeld nieuwsgierig ben, er zin in heb, of gewoon even iets anders dan anders wil doen.
  Zo ook nu. Net als jij wil een boekje graag eerst zien, in mijn handen houden, doorbladeren. Dus op voorhand kopen zit er bij mij niet in.
  Dus nu heb je 1 eerlijke, hartelijke koper en 1 eerlijke, hartelijke niet-koper.
  Ik ben benieuwd naar de stand over een poosje 🙂

  • Dank je wel Susan, ik word blij van je reactie! toen ik dit stuk schreef was ik nog helemaal niet zo ver om potentiële kopers te omarmen omdat ik het nog niet besloten had te doen, maar sinds een half uurtje wel. zie ook mijn antwoord aan Jacob Jan. En wat jij schrijft ben ik net zo om armelijk blij mee als met zijn reactie, wat weer heel bijzonder en fijn is om te merken.
   Hele fijne dag!

 • tjeesus.

  halverwege al stop ik met lezen omdat ik commentaar wil geven. (lees later de rest)

  ik ben net bezig met een heen-en-weer-blog met Martine Bakx over de Zen of Attraction (die staat in deze post van Kitty: http://www.deblogacademie.nl/stop-genoeg-geen-fucking-gouden-bergen-meer/

  Ik ben nu bij nummer 3. Bied niets aan.

  En ik worstel dus met hetzelfde.

  en deze is dus ook nog eens een keer dubbel.
  Want als ik nu zeg dat ik wel zo’n boekje wil, is dat ook iets aanbieden.
  En je hebt gelijk, Ik doe dat dan om aardig te zijn. Omdat ik graag wil dat jij toch in dat boekje komt. Gewoon omdat dat voor jou kicken is. Dat staat dan helemaal los van of ik dat boekje wel leuk vind.

  Hoe dat nu filosofisch zit. Daar kom ik nu even niet uit.

  Grappige is dat ik in dit geval precies weet wat ik moet doen:

  Ik koop een boekje. Niet om aardig te zijn, maar omdat ik graag wil dat jij iets kunt doen wat jij graag wil, Klaar.

  Dat is mijn aanbod. En daar kun je iets mee doen of niet. Dat maakt mij écht niet uit. Als je het toch niet doet. Even goede vrienden.

  • Jeez, wat bijzonder. Ik had net peinzelijk besloten er maar voor te gaan, het durven, maar vooral het willen gaan vragen aan mensen die ik ken en dacht: nú ben ik er klaar voor om reacties te gaan lezen op mijn blog! Bizar bijzonder Jacob Jan, dank je wél!

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: