uitje van de maand – smullen bij Pompa en van de Oase van Matisse

On 23 May 2015 by Carolien Geurtsen

La perruche et la sirène, 1952-53, gouache - Henri Matisse

Genieten van een speciaal en ouderwets dagje Amsterdam én met een vriendin op pad voor een snuif cultuur.

restaurant Brasserie Pompa

Eerst heerlijk  lunchen in Brasserie Pompa

tuna salad

overheerlijke tonijn salade

Menu board in Brasserie Pompa

met nog veel meer lekkers natuurlijk…

En toen naar de Oase van Matisse in het Stedelijk Museum aan de overkant.

Ik ben altijd al op afstand een fan van Matisse geweest, maar absoluut geen kenner, en zo werd het een middag met veel aangename verrassingen.

Costume for a mourner

Zoals een mantel voor rouwenden voor een toneelstuk

en een zeer uitgebreide collectie schilderijen met zéér Oosterse inslag, plus kennismaking met de betekenis van … shoot, ben ik het woord alweer vergeten… misschien straks nog

Matisse and women

Maar ook zeer uitgebreide knipsel collage’s zoals bovenaan, een techniek waar hij zich later in ging specialiseren, ook gebruikt bij diezelfde priester gewaden én de kapel die in de laatste periode van zijn leven zijn meeste aandacht kreeg.

Restaurant with a view

De eerste pauze lasten we in in het restaurant van het museum zelf, met een prachtig uitzicht en een lekkere goeie koffie en thee voor mijn vriendin, en de tweede pauze was een heerlijk uitgebreid vertoeven (op de wel heel harde houten banken) bij de boeiende documentaire over hét grote project van Matisse, het bouwen en inrichten van een kapel, en daarbij kwam uitgebreid de inspiratie en ondersteuning die hij daarbij had van zijn voormalig verpleegster aan bod. Deze leuke en stoere vrouw werd later non en zou veelvuldig in moelijkheden komen met haar moeder overste vanwege haar betrokkenheid bij dit project. In de documentaire verteld ze daar smakelijk over.

Ik had geen idee van dit knip en plak deel van zijn werk, en al zeker niet dat hij ook een kapel, priester gewaden of kazuifels heeft ontworpen, die ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd en gebruikt bij diensten in diezelfde kapel. Dat mijn moeder vroeger tijdens haar werk als naaister en ontwerpster ook kazuifels heeft gemaakt, was dan ook in één klap weer helder en terug in mijn bewustzijn.
EN nee, ik had voorheen ook geen idee wat die naam betekende, kazuifels. Bij ons thuis heetten die dingen gewoon heel oneerbiedig de jurk van de priester.

priest cloaks Matisse

De ontwerpen van de kazuifels, eerst gedetailleerd in papier uitgewerkt, en later uitgevoerd in prachtige stoffen, zijn beide aanwezig op de tentoonstelling

Op de website van het Stedelijk:
A model for Matisse: The story of the Vence Chapel, wordt dagelijks vertoond om 10.30 en 16.00 in zaal 1.34. De film duurt 67 minuten. De film vertelt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen Matisse en een vrouw die eerst zijn verpleegster was, en waar Matisse contact mee bleef houden nadat zij in het klooster was ingetreden. Zij vroeg Matisse het ontwerp voor de Dominicaanse kapel van Vence te maken. Matisse werkte 4 jaar aan dit project. Hij ontwierp alles: van het glas in lood tot de kazuifels.

In de tussenliggende tijd zijn fragmenten uit Ruches te zien. Deze films zijn door ‘La Cinémathèque Française’ in 1995 geconserveerd en in 2014 gedigitaliseerd. Deze fragmenten duren 8 minuten.

– See more at 

or (omdat embedden niet lukt nu) Video of the Oasis of Matisse 

of door naar Brasserie Pompa

Stedelijk Museum Amsterdam – De Oase van Matisse

Meer foto’s op FlickrOne Response to “uitje van de maand – smullen bij Pompa en van de Oase van Matisse”

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: