uitrollen LAS Buurtpreventie App in Houten

On 17 October 2014 by Carolien Geurtsen

Screenshot_2014-10-17-06-42-10[1] Terwijl ik op TV hoor : 21 graden morgen en 24 overmorgen, is het gewoon nog donker buiten en staat ook de omschakeling van de klok naar wintertijd weer bijna voor de deur. Deels is dit ook de reden voor de timing van de lancering van een nieuw project om een slag te maken in de buurtpreventie. Dit na een door relatief hoog aantal al of niet geslaagde pogingen tot braak , overvallen en diefstallen van auto’s en (motor) fietsen in ‘ons durp’. Enkele maanden terug zag ik op Facebook al lokale groepen ontstaan die activiteiten richting preventie aan het ontwikkelen waren. De gemeente politie is daar sinds die tijd soepel bij aangehaakt.

Na de eerste brief met de aankondiging, was de LAS App zo geïnstaleerd en aanmelding bij mijn buurtje een fluitje. De voorlichtingsavond van de politie Houten in samenwerking met de gemeente en woningbouw vereniging Viveste gaf goede richtlijnen voor het gebruik er van, alsook de gelegenheid om bij de diverse aangrenzende wijkgroepen aan te melden, antwoorden op vragen te krijgen, met tenslotte een simulatie om te laten zien hoe de App werkt.

 

Ik vind het vooral top hoe een door een particulier ontwikkelde App (chapeau!) omarmd is door politie en gemeente, Dit na eerst enkele maanden met Whats App groepen geexperimenteerd te hebben. Daar kunnen maar tot 50 mensen lid van worden en dat is verre van voldoende of effectief mocht de nood aan de man, winkel, huis, auto of vrouw komen. En dat is nogal eens hier in ons durp.

Voor mij persoonlijk was het antwoord op de vraag wanneer nou wel of niet 112 te ‘mogen’ bellen al in de eerste vijf minuten beantwoord. Dit omdat een voorbeeld van onderbuikgevoel werd gevraagd in het kader van de nieuwe slogan ‘act on it’.
Ik vertelde hoe nog geen week geleden om half twee ‘s nachts de bel was gegaan en er iemand aankondigde dat de bestelling van bezorgingsdienst mompel mompel onverstaanbaar was gearriveerd. De man, niet in kennelijke staat maar zeer duidelijk articulerend, herhaalde nog eens dat hij wel degelijk op ons adres moest zijn, waarna ik hem goednacht heb gewenst, natuurlijk zonder op het kennelijke doel, de buzzer voor de portiekdeur, te hebben geduwd.
De voorlichter/wijkagent vroeg me daarop wat ik vervolgens gedaan had en ja, ik had er inderdaad voor gekozen om de politie te bellen, en nee, niet naar het 112 nummer omdat mij bijstaat dat dat alleen in levensbedreigende situaties mag.
Maar dat is dus waar ik verkeerd zat. Ik had 112 moeten bellen zelfs, omdat dan gelijk actie ondernomen had kunnen worden (wat een  zinsbouw, maar ik geloof wel dat het gramaticaal klopt. Drs Pee?).

Feitelijk superfijn, deze ontwikkelingen, Houten is landelijk gezien de eerste gemeente die de LAS App omarmt en zoveel werk maakt van de introductie en implementatie ervan. Naast de wijken waar je als bewoner lid van kunt worden, kun je met de eenvoudige maar effectieve App ook je eigen groepen oprichten, bijvoorbeeld ook voor mensen die eerste hulp in je straat kunnen toepassen etcetera.

De SAAR richtlijn blijkt een handig ezelsbruggetje, na al of niet feitelijk onderbouwt onderbuikgevoel blijft de eerste actie 112 bellen, waarna de LAS met twee klikken ingeschakeld kan worden om vervolgeens eventuele details in te voeren. tegelijk wordt zichtbaar hoe ook de politie actie onderneemt en onderweg is. De simulatie maakte duidelijk hoe het werkt en een dag later was het al raak in de praktijk en ook nog bij mij om de hoek, dus ja, ik keek binnen een minuut na melding naar buiten of ik de dieven kon spotten, en had anders zowel omwonenden als politie daarvan kunnen berichten. Helaas was dat niet het geval, al zag ik nog wel de opstopping die een en ander veroorzaakte.

Enne leuk weetje, gewoon gratis te downloaden hé!
Donaties welkom natuurlijk. Bij hemmes die ik niet kendus.

To be continued.
Over LAS

Nagekomen bericht [08.29 uur:

Ik blijf het zeggen: ‘I love Social Media’
Even geaarzeld of ik deze blogpost in Facebook op public zou zetten of alleen via vrienden zou delen, toch tikkeltje te belangrijk kwa inhoud, (wilde m ook met de Houten groepen gaan delen) en wordt binnen paar minuten gevolgd door de kennelijke maker, of één van de,
Ik zoek m op op Twitter en er ontwikkelt zich een ‘tedere communicatie’ ;-))Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: