Vals Kreng – Blodeuwedd

On 3 May 2012 by Carolien Geurtsen


Write on Thursday
Bullet for my Valentine ~> Terwijl ik net de trap opliep met een tas vol boodschappen was ik in gedachten mijn blogpost rondom het thema ‘vals’  aan het componeren. Ik had besloten over ‘Vals kreng’ en valse krengen te schrijven, dat leek me heerlijk om te doen. Vooral, zij het cryptisch, over de valse krengen door wie ik me persoonlijk verraden heb gevoeld.

De brievenbus bevatte een brief met afzendster en kusjes die ik ken. Leuk en nieuwsgierig maak ik die open na het uitpakken van de boodschappen. 
Het is een stuk tekst dat ik nog tegoed had van een door mij getrokken kaart tijdens het weekje sapvasten, een zogenaamde Godinnenkaart.
Het is me onmiddelijk duidelijk dat ik niks meer zelf hoef te verzinnen. Ik trok toen de kaart ‘verraad’ met de Welshe aardgodin Blodeuwedd (spreek uit blodaiwed) die uitgehuwelijkt werd aan de zonnegod Llew Llaw Gyffes (Lugh) tijdens het midzomerfeest Lugnassadh.
Haar naam wordt geassocieerd met verraad omdat ze haar man tot ingewikkelde handelingen aanzette die zijn dood werden: baden onder een strodak boven een kookpot bij de oever van een rivier, terwijl hij met één been een hert aanraakte.
Op dat moment doodde ze hem met behulp van haar minnaar.
Het verhaal gaat eigenlijk over archetypische krachten.

Blodeuwedd staat voor de vraatzuchtige aardgodin die dorst naar het bloed van de heilige koning om haar bodem te bevruchten.

Verraad

Geschapen uit bloemen
om te genieten
werdik de vrouw van Llew Llaw Gyffes
We waren gelukkig
en vele uren
gingen we op in ons liefdesspel
tot hij op een morgen
vertrok naar het hof van de koning
Die dag verscheen een andere man
en hij was de man die ik wilde
zijn strelingen warwen zachter
zijn mannelijkheid was sterker
hij zwoer me nooit te verlaten..
Ik kon niet leven zonder hem
Samen beraamden we de moord op mijn man
ee jaar later sloegen we toe
We meenden Llew te hebben gedood
 maar een jaar later keerde hij terug en
vermoordde mijn minnaar
Ik vluchtte weg, in de hoop te ontkomen
maar het hoefgetrappel dat mij achtervolgde
haalde me in
De magiër die mij uit bloemen tot vrouw had getoverd
toverde mij nu om tot een uil
als straf voor mijn verraad

* Betekenis van de kaart:

Je hebt de krassende schreeuw van Blodeuwedd gehoord, die je waarschuwt voor verraad. Waar duikt dat op in jouw leven? Vind je het moelijk betrouwbare vrienden, partners, collega’s of maatjes uit te kiezen? Worden je medeleven, je zorgzaamheid en je trouw beantwoord met bedrog en verraad? Heb je iemand misleid om iets te bereiken? Blodeuwedd zegt dat je op weg naar heelheid de volgende vraag moet beantwoorden: ‘Hoe heb ik mezelf verraden?’Want alle verraad begint met zelfmisleiding.

en daar kan ik wat mee.
Dank je wel N.

Geschreven in het kader van Write on Thursday – geïnitieerd door Karin Ramaker, deze 18e keer  rond het thema, nep, vals…

Nep * onecht, vals, bedrog. Ondeuglijk, alsof. Letterwoord voor het begrip `Noise Equivalent Power`, het vermogen dat door een effectief signaal met een signaal/ruis-verhouding van 1 in een detector wordt gegenereerd.

 2 Responses to “Vals Kreng – Blodeuwedd”

 • Ik vind het een mooie #WOT, omdat ik jouw passie en jouw overtuiging er in mee kan voelen. Maar ik begrijp er helemaal niks van, beter gezegd, ik voel er nogal weinig bij. Komt vast door dat gedoe met kaarten waar ik niks mee heb, behalve dan dat die uitgebeelde figuren onsterfelijk mooie namen hebben. Ik krijg vervolgens die koppeling tussen die kaart en jouw relevante vragen niet meer onder de zoden, waardoor mijn denken verbogen wordt. Nou ja, ik stop, ik word zelf vaag…

  • Carolien Geurtsen

   😉 dank voor het delen

   – er valt niets anders te begrijpen dan de opvallende correlatie met ‘de WOTopdracht’ + ‘mijn initiële plan’ + ‘de tekst’ die op de deurmat viel + de schoonheid van de tekst zelf + de strekking van de kaart die mij aanspreekt als zelfonderzoeksvraag …. = meer erachter zoeken niet doen…. 😉

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • September 2018
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: