Wat heb jij gedroomd vannacht? boekenwurmwoensdag

On 11 April 2012 by caroliengeurtsen

Ik  schrijf iedere woensdag een blog over een boek wat ik aan het lezen ben of heb gelezen. Voel je van harte uitgenodigd om daar op in te haken.
Dit onder het kopje  #boekenwurmwoensdag en/of #bww.
Je schrijft dan een stuk op je eigen blog over een boek, dat kan kort of lang zijn, een kreet of drie sterren, en geeft een link daarvan in de comment van mijn blog op woensdag.

Ook al wil je maar één keer meedoen, voel je van harte welkom om aan te haken. Een korte vakantie-meeneem-boekenlijstje-top-drie mag natuurlijk ook.

 

Ik wilde dat mij dat vroeger aan de ontbijttafel wat vaker gevraagd was, dan had ik waarschijnlijk heel wat eerder mijn dromen leren onthouden dan nu het geval was.

.
Nicoline Douwes Isema had dat geluk wel en is vandaar – net als ik via een andere weg – ook gefascineerd geraakt door de plek van dromen in het dagelijks leven in onze en andere culturen.
Toen ik van Cathelijne Esser, de co-schrijfster van het nieuwe boek met dezelde titel ”Wat heb jij gedroomd vannacht’  meekreeg op vakantie, was ik als een kind zo blij.
Jaren terug begon míín ontdekkingsreis naar wat mijn dromen voor mij konden betekenen namelijk ook in een vakantie. Toen begon ik met mijn eerste dromenschrjftje, waarin ik bijhield wat ik kon onthouden. Er zouden er nog vele volgen.

Ik vond het toen, op 15 jarige leeftijd, vooral frapant dat ik ze op vakanties wel onthield en in het ‘gewone leven’ niet en ik weigerde me daarbij neer te leggen. Ik had tot dan toe al meerdere ‘heldere’ of lucide dromen, voorspellende dromen en zeer creatieve dromen gehad.
Rond mijn tiende droomde ik bijvoorbeeld de oplossing voor hoe je een cappuchon voor op een cape moest knippen en naaien.
Mijn moeder was naaister van beroep en toen ik haar de volgende dag een tekening voorlegde die ik daarvan gemaakt had, keek ze mij vol verbazing aan: ‘dat klopt precies’, zei ze toen. Zo was mijn eigen droomonderzoek vlammetje begonnen.

Creatief Dromen

Middels het eerste boekje van Patricia Garfield, Creatief Dromen, werd ik al gauw gestimuleerd om verder te kijken. Wat me daar al gauw duidelijk werd, was vooral in hoeveel oorspronkelijke culturen dromen onthouden en ook de inhoud ervan toepassen in het dagelijks leven, de gewoonste zaak van de wereld was.
Hele volksstammen baseerden er cruciale beslissingen op en zowel de dromen van kinderen als volwassenen werden en worden uiterst serieus en onder de loep genomen iedere ochtend.
In het Westen is het buiten de psychologie pas vrij recent dat de uitdrukking ‘Dromen zijn bedrog’ en vooral nutteloos, niet meer algemeen als waarheid betitelt wordt.

Dromen, wat heb je eraan

Inmiddels zijn er jaren verstreken waarin ik mijn dromen heb leren onthouden, waarin ik meters opschrijfboekjes en later zelfs een database inclusief eigen droom symbolen ABC heb verzameld. Veelal heb ik ze leren begrijpen, zij het soms erg aan de late kant 😉

Ook heb ik met mijn dromen en die van cliënten en studenten (in droomworkshops) gewerkt, en ik heb ze ook voor mij kunnen laten werken: Ik heb geleerd ze na ontwaken te bevragen en ook om voor het slapen gaan de juiste vragen te stellen waarop dan soms een cryptisch, soms een totaal duidelijk gedroomd antwoord volgde.
En soms bleef het stil, alsof mijn onbewuste wilde zeggen: dát lesje zul je op een andere manier moeten leren’.

Spiritueel Zweverig Gedoe

Juist omdat ik de laatste tijd door mijn burnout, (zo’n levensles ‘the hard way’, door ondervinding) eerder minder dan meer mijn dromen onthou en er echt ook wel weer naar verlang om er meer contact mee te hebben, was en is dit boek voor mij een uitkomst en feitelijk een Godsgeschenk om mijn eigen kacheltje weer aan de gang te krijgen.
Met heel veel praktische informatie, ook van de meest recente onderzoeken naar de werking van het brein in samenhang met droomonderzoek, is het tegelijkertijd uiterst informatief, praktisch én een heel erg speelse benadering van hoe je je dromen als een functioneel onderdeel van je leven, en vooral ook als een verrijking ervan kunt leren zien.
En
in mijn geval is het een serieuze ondersteuning bij het herstel van dat vermogen wat we allemaal hebben: de verbinding tussen bewuste en onderbewust aanwezige informatiestromen, zij het visueel, emotioneel, mentaal of spiritueel.

Via onze dromen wordt alles wat we bewust of onbewust binnen ons bereik hebben, toegankelijk voor gebruik in het dagelijks leven, zowel om richting te vinden in privé als in je profesionele leven.

Het boek geeft uitstekende handvatten om zelf je dromen te leren onderzoeken, maar ook om eventueel anderen daarbij te ondersteunen, of in gezinsverband je kinderen vertrouwd te maken met hoe zij hun eigen antwoorden kunnen vinden op grote en kleine vragen en hoe ze zelf hun draken kunnen leren verslaan. Dit door diverse werkvormen te gebruiken.

Voor mij is de mystieke, magische kant van dromen ook een voedende en inspirerende factor in mijn leven die ik nu mis. In het boek zijn er zijn ook hoofdstukken gewijd aan lucide of heldere dromen en aan met meerdere mensen samen dromen, dus al met al een zeer compleet geheel waarbij iedereen die er ook maar een beetje in geïnteresseerd is aan zijn of haar trekken kan komen.
Je kunt dromen net zo spiritueel benaderen als je zelf wilt, maar de benadering in ‘Wat heb jij gedroomd vannacht’ is altijd praktisch.
Ook het vermogen om via je dromen tot creatieve oplossingen maar ook op totaal vernieuwende concepten te komen, passeert de revue.

Kortom een aanrader van de bovenste plank!

***** 5 Caro Sterren

Hier alle boeken die tot nu toe langsgekomen zijn in Boekenwurmwoensdag8 Responses to “Wat heb jij gedroomd vannacht? boekenwurmwoensdag”

 • Ik ben een mer a boire hier. Ik droom elke nacht; varierend van leuke vakanties in de meest uiteenlopende situaties, in kleur en geur, tot vreselijke nachtmerries, waarin ik mezelf moet wakker maken, en dan 10 minuten lig te verwerken of dit nu echt was of niet.

  • Carolien Geurtsen

   heel herkenbaar vanuit ange periodes in mijn leven e eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het weer zover is, nachtmerries op de koop toe. Ik kom in de buurt, zwem ernaa toe. (bijna) Iedere nacht beter slapen dan voorheen, ontstressen ~> onthouden en bewuster dromen.
   Dank voor het delen!

 • ik droom zo bizar, en ze vliegen ook zo weer weg. Pas in volgende dromen denk ik , O ja!
  ik ben altijd bezig, er moet altijd iets.
  deze week voor het eerst opgeschreven wat ik wist, maar ik kan er geen touw aan vast knopen.
  wel een mooie opvolging gehad in een hazeslaapje, waarbij ik van te voren meer uitleg vroeg over mijn droom.

  • Carolien Geurtsen

   Lekker blijven opschrijven is mijn ervaring. ook al kun je er geen touw aan vastknopen, je stimuleert het onthouden en kwartjes gaan op zeker moment vallen en wat leuk dat je het gevraagd hebt en door hebt gedroomd ;_) Zolang ik mijn dromen nog niet onthoud, weet ik dat ik nog niet optimaal ‘tot mezelf ben gekomen’Onthield er grust 4,5, 6 per nacht.. en ervaarde het als rijkdom, net als gedoe of vermoeiend…aanvulling op contact met mezelf…
   Dank voor je reactie en dat je me hier in mijn nieuwe domein hebt opgezocht 😉

 • Leuk en ja dat kan, al is het één van die boeken die erom vragen steeds weer in te kijken, in ieder geval voor mij ‘-)

 • Wat een geweldig leuk artikel! Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe het verder gaat – ga je weer meer dromen onthouden? Spannend…
  Groetjes, Nicoline

 • Annemieke

  at klinkt goed…ben ik ook erg in geinteresseerd…kan ik t boek van je lenen?

Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: