weg met de bibliotheek

On 24 May 2015 by Carolien Geurtsen

CaroDe eerste ‘boekvraag’ van Petepel (in een reeks van nu al 50 21 zie ik) waar ik aan mee doe, en ik hou het kort (zegt ze nu) want ik ben niet zo van bloggen op commando – in reactie op een vraag, als het er niet een van mijn zelf is. Maar als ik zojuist Peter zijn verhaal lees over de VVD die om allerlei redenen de fik wil steken in alle bibliotheken, o nee ze wil sluiten, dan moet ik toch heel even los.
Zelf kan ik op dit moment niet meer zo goed lezen – iets met concentratie stoornis mogelijk naar aanleiding van een ongeluk, en er staan en liggen meer ongelezen boeken dan ooit in mijn kasten en op de grond. Dit omdat iedereen mij nog kent als de boekverslindende wolf, maar niets is minder waar, al hoop ik nog steeds dat daar verandering in komt, en dat liefst in de zeer nabije toekomst.

But

Why libraries matter more than ever in the age of google 

Humans are producing such quantities of data—2.5 quintillion bytes of data daily, to be precise—and on such a steep curve, that 90 percent of all existing data is less than two years old. An overwhelming amount of information, access to which is marked by the same stark inequality that exists between economic classes, demands to be moderated for the public good, and libraries are the institutions that do that.

En ik dan
Als kind – lagere school – verslond ik er op zeker moment 2 per nacht, ja echt, en ik heb de parochie bibliotheek uitgelezen voordat ik naar de middelbare school ging. Dus nu zou ik dan denkelijk een nerd heten, (of mogelijk gewoon een klein eenzaam meisje). Maar goed, dat was 50 jaar geleden, toen het leven nog pre-digitaal was, en zo onderhand is een papierbunker dus overbodig, zo zou je dat (met de VVD) kunnen stellen.
Behalve dan dat er tegenwoordig veel meer dan papier alleen is te bekijken, halen, lezen, doen, onder andere doordat digi ook in de bieben (biepen, biebs, bieps?) door is gedrongen.
Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat tactile reading, lezen met een boek op schoot en/of in je hand, een absolute meerwaarde heeft boven of in ieder geval náást digi. Voor speciale gelegenheden weliswaar, want vanaf een tablet lezen of met een luisterboek op je koppie heeft absoluut ook mijn hart veroverd. En sinds ik niet lang(er) meer naar letters kan kijken, heeft zeker dat laatste mijn persoonlijke voorkeur. En kunnen lenen als je niet kunt of wil kopen is absoluut fantastisch. O natuurlijk, de VVD zegt ook dat we het moeten kunnen redden met Marktplaats als alternatief voor de bieb, alweer een goede tip misschien maar dan toch zeker náást de bibliotheek,

Peter heeft een quote staan die me erg aanspreekt, namelijk:

Of all the institutions we have, both public and private, the public library is the truest democratic space.

Uit hetzelfde stuk als de Why we need libraries. Ik zou daar zelf nog aan toe willen voegen:  voor informatie vergaring, verspreiding en ontmoeting,  of zoiets.

Tegenwoordig is de onze bieb sowieso allesbehalve een bunkr maar een bruisend centrum waar behalve boek- en film uitleen ook veel voorlees, schrijf- en andere trainings activiteiten plaatsvinden , én waar mensen een plekje hebben om rustig te zitten werken, studeren of de krant te lezen- In ieder geval in de bibliotheek hier bij mij op de hoek. Maar zo ken ik er nog wel meer; Mijn zoon studeert zelfs op zaterdag tot laat in de grote Uni bieb in Utrecht, die trouwens (tot zijn ongenoegen want daardoor veel te druk) heel druk bezocht wordt door niet-studenten.Een steenworp van zijn studentenhuis.  Hij doet dat met een termos thee in zijn rugzak. “Minder afleiding dan thuis, mam”.

en hier ……………………………………..   zouden nog een heleboel andere argumenten kunnen staan waarom het een überstom idee is om zelfs maar te overwegen bibliotheken af te schaffen. Maar daar zijn anderen veel beter in dan ik. Ik zal de linkjes er later wel onder zetten.

Hoezo zo on my horse?
Want zoveel boeken lees ik dus niet meer, en leen ik dus ook amper. Maar wel de luisterboeken en stapels DVDs.
En om de volgende reden ben ik ook on my horse, al ben ik absoluut allergisch voor paarden helaas:
Ik ben nu bijna een jaar vrijwilligerscoordinator bij de VoorleesExpress alhier (een landelijk initiatief van de bibliotheken waarin vrijwilligers 20 weken lang voorlezen aan kinderen met een taal, lees-,  of spreek achterstand –  allo én auto toontjes ) en ik heb met eigen ogen gezien hoe waardevol de inbreng van tast- en zichtbare boeken zijn voor een kind, zowel in gezinnen waar er al een voorleescultuur is, als waar dat niet het geval is.

En juist omdat ik last heb van letterdwarrelingen, vooral als ik dingen op een rijtje wil zetten, zeg ik het het liefst met beelden.

DSC_7871_Nisrin_sm2

en zelfs voor voorgelezen zijn x 20 kun je een diploma verdienen!
Denk aan geconcentreerd luisteren en stilzitten, terugvertellen wat je gehoord hebt, zelf (meer) gaan (voor)lezen, etcetera etcetera.

DSC_7881_Nisrin_sm

I rest my case en ga die foto opzoeken die ik hierboven neer wil zetten. Daar zie je een stralend kind, enorm pienter en enthousiast, die zich mooi heeft aangekleed om het 20ste keer voorlezen feestje te vieren. En naar huis gaat met een voorraad bieb boeken. Ze kan niet wachten.
Zij heeft de weg naar de bieb gevonden. Vast geen VVD kind. wilde ik schrijven, maar dat is pas echt flauw. Niet alle VVDers over één kam scheren.

O jee, toch nog 832 woorden, gelukkig niet allemaal van mezelf.

Meer over de onzin van het behoud van bibliotheken:

Petepel

Niek heeft een boek

De wereld van Hendrik Jan

Ruud’s Blog

Martha

FoxxBlok

Karin Winters – Handen af van de bieb

Carel 

Frits – Wisselend Tij

en het stuk ref  VVD: marktplaats is een prima alternatief voor bibliotheek

Dit is het antwoord op vraag 21 van het blogproject #50books. #50books is een initiatief van Peter Pellenaars. Na Martha Pelkman in 2014 heeft Peter het in 2015 weer overgenomen.Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: