woonachtig in Turkije toen de muur viel en Atatürk nog niet gesloopt werd

On 10 November 2014 by Carolien Geurtsen

The Nice Thing of clearing old boxes with photographs. * holidays in Antalya mountains #yayla — bij Turkey Antalya.Ik kan het me niet meer zo goed herinneren waar ik was, ik denk dat we toen nog in Antalya in ons eerste huis woonden en mogelijk was mijn man op zakenreis naar Engeland en viel ik juist die avond in een ditch, een greppel langs de kant van de weg, onderweg naar de telefooncel om hem te bellen.

Mevlana Cadessi. Het was een wijk in aanbouw, vlak bij het busstation en er werden nog overal kabels ingegraven, en inderdaad, het was wegens gebrek aan lampen behoorlijk donker op straat. Ik liep met een zaklantaarn naar de telefooncel, dat weet ik nog wel. Een greppel van zeker 90cm diep viel buiten die lichtstraal, en dan met één voet erin stappen. Ik ben een paar dagen later nog even gaan kijken en verbaasde me over dat ik er überhaupt uit had kunnen klimmen.
Zo’n soort spagaat werd het, ik kwam na een draai op mijn rug terecht.want mijn andere voet bleef boven haken, met iets van kraakgeluid  bij de linkerheup, Het was de avond waarop ik de meerwaarde van het plantje en de zalf Arnica, later Arniflor, zou gaan erkennen, want tjonge wat werd die heup blauw de dagen erop. Maar zonder die zalf had ik er nooit zo snel zo goed en realtief snel pijnervrij mee kunnen lopen, zo ben ik nog steeds van mening.
Ik was naar huis gestrompeld, na een dapper telefoongesprekje met mijn echtgenoot, zonder veel te laten merken  -dacht ik – hoopte ik, en ik kroop een soort van mauwend van de pijn de 300 meter in het donker naar huis en in bed. Maar niet voor mijn heup ingesmeerd te hebben met die dikke groene zalf.

Dat kán dus ook in 1988 geweest zijn.

In ieder geval werd het beide dagen ook 10 november en 09.05 uur, en zag ik het nieuws van de val na het volgende.
Ingetrouwd als ik was in een Atatürk minded family keek ik ook die ochtend, net zoals dat vandaag met velen het geval zal zijn, naar het nieuws en het officiële gedenken van het overlijden, ja van de sterfminuut van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse Republiek.

Er was nog geen internet as we know it in 1989, dus van het vallen van de muur zelf heb ik maar een paar beelden meegekregen, op de Turkse nieuws via de TV. Mensen óp de muur klimmend en vervolgens feestende mensen. Kort. krachtig. Wat was ook ik verbaasd, en wat werd ik daar blij van.
De wonderen zijn echt de wereld nog niet uit, dacht ik toen. Gisteren heb ik een en ander aan docu’s gekeken, en toch weer wat nieuws gezien, met name de documentaire met interviews van inwoners van Oost en West Berlijn vond ik goed. Ook de compilatie van Brandpunt, het verhaal van de muur, Aad van den Heuvel was getuige van de bouw, Peter Tetteroo filmde de sloop. Pareltjes. Indrukwekkend.

het bruggetje naar
Sloop van een democratie

Atatürk zou zich omdraaien in zijn graf - muurAl ben ik geen echte Kemalist, (fanatiek aanhanger van Atatürk en de latere politieke partij) en is er zeker ook  van allerlei aan te merken op beslissingen die hij nam die voor veel mensen, bevolkingsgroepen, grote gevolgen zouden krijgen, hij heeft wel een enorme aanzet gegeven, wat zeg ik, de grondvesten gelegd voor de seculiere staat in de richting van democratie die Turkije lange tijd enigszins is geweest. Want sinds 1923 heeft Turkije een relatief resolute scheiding van kerk en staat in het vaandel gehad. Dit ondanks een overwegend percentagevan 90+ moslims in de bevolking. Waarvan velen dus, zoals onder andere mijn man en schoonfamilie, niet praktiserend.
Wat ik trouwens nooit gesnapt heb, in een in naam seculiere staat,  in Turkije was iedereen wel automatisch moslim bij geboorte, tenminste als je een vader had die moslim was. En niet dat ik het daardoor beter snap. maar was dat hier in Nederland vroeger ook zo? Christelijk, Rooms Katholiek, Protestants ‘geboren’? Geen idee. Maar iets zegt me van wel. En hoe is dat nu eigenlijk? Ik weet wel dat ik gedoopt en gevormd ben, maar stond er ook al RK in mijn geboortebewijs? Ik ga het opzoeken. Er schiet me te binnen dat er wel in Westerse hotels vroeger altijd een bijbel in het laatje naast het bed lag. Anyway, zo kan een mens verdwalen in zijn gedachtes, want waar was ik? Eerst maar een koffie erbij.

Ja feitelijk zijn mijn zorgen om het huidige ontseculariseren van Turkije heel groot. Althans dat is hoe ik dat van een afstandje ervaar. Samen met vele al of niet fanatiek Kemalisten ter plaatse trouwens. Ontseculariseren (prachtig fout woord) schijnt naadloos samen te gaan met ontdemocratiseren. Ik wil graag begrippen die maar uit één woord bestaan, zoveel moge duidelijk zijn. Iemand die ik ken, schreef daar onlangs een goed blog over, over dat ontdemocratiseren dan. Ik zoek het er zo even bij.
Vreselijk onblij word ik daarvan. Met een staatshoofd wat al jarenlang de imago concurrentie met Atatürk aangaat, omverhalen van beelden van Atatürk toestaat en onder andere een waanzinnig Disney World achtig paleis heeft laten bouwen als ambstwoning, wat, niet van deze tijd, ongelofelijk veel geld gekost heeft. Terwijl een groot deel van ‘zijn’ volk ver onder de armoede grens leeft.

Can’t seem to get away from you 
Schreef ik ooit. En The beginning of Atatürk.

I rest even my case
maar misschien ben ik dus wel tegelijk met de muur gevallen. Een raar idee.
en vandaag om 09.05 uur ben ik aan het sporten met zus, een leuk idee.

terijl ik dit wil bijspijkeren tot post-ready zie ik dat het vandaag ook nationale herdenkingsdag van de vliegtuig uit de lucht geschoten ramp is, en denk aan die ik ken van de nabestaanden, en die ik niet ken, en wens hen sterkte.
en gruwel van het feit dat

sprakeloze woorden

uberhaupt

154571_778711668831383_4567909052124455139_n


Wild Beasts: NPR Music Field Recordings

Song for G for hope for love for future
in memory of D and allLeuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • June 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: