woorden van anderen – boodschappers tegen wil en dank

On 25 July 2014 by Carolien Geurtsen

spreekbuis schrodervandaag even zo, vooral voor mezelf op een rijtje.
De wereld brand is zo’n uitdrukking die in ieder geval voor mij heel snel een update-betekenis aan het krijgen is. Slecht nieuws en nog slechter nieuws buitelt over elkaar heen. De kunst van het daarover schrijven en het belang van woorden van anderen, daar gaat het mij nu even om – Het belang van schiften is evident.
Gisteravond tot laat en vanmorgen ook weer, kon ik af en toe mijn ogen niet geloven…

 

 

1. De Gaza-oorlog: de feiten zonder de meningen
Gaza Een week geleden begon Israël een grondoffensief in Gaza, toevallig op dezelfde dag dat vlucht MH17 naar beneden kwam. Op deze pagina de stand van zaken, zo objectief mogelijk. Op pagina 6 hoe het Nederland raakt.

2. Woordenvinders zijn echt heel fijn! Bijvoorbeeld Janine Jongsma

Nationale rouw wordt niet opgelegd maar afgekondigd
Wat valt er niet te begrijpen aan Nationale rouw? Hoe moeilijk kan het zijn om geen vergelijkingen te gaan trekken tussen andere rampen of oorlogssituaties omdat die gewoon niet te vergelijken zijn?
Het lijkt alsof er een collectief schuldgevoel heerst naar andere landen en oorlogssituaties toe waar mensen constant in erbarmelijke omstandigheden leven. Of naar andere vliegtuigrampen waar ook slachtoffers vielen. De Nationale rouw wordt gebagatelliseerd als overdreven en ongepast.
Net zo erg als de moraalridders die iedereen op hun vingers tikken die te weinig respect toont naar hun zin en dan roepen: Ongepast!…Is de omgekeerde houding. Laat een ander toch in zijn waarde. Nationale rouw wordt afgekondigd, niet opgelegd. Je mag hier gehoor aan geven maar het is geen plicht als je de behoefte niet voelt. Via Faceboek, dus verder lezen kan daar.
3. En een van de weinige keren dat ik een erg hefitge foto doorgaf – omdat de jongen in kwestie nog leeft, en het bericht belangrijk is in mijn ogen, én ter ondersteuning van hem en zijn moeder

4. Wat een goede kennis gisteravond in Turkije voor zijn kiezen kreeg: [Treblinka will be ready soon, en meer]:

5. dat was omdat hij dit had geschreven :

6. Met gelukkig dus ook heel veel support en tegenwicht, oa. deze:

7. Gisteravond gewoon bij ons, ‘huis tuin en keukentram’ geweld:

  8.En daarna gebeurde er dit:
Een demonstratie in De Haag die ernstig Anti Joods bleek te worden zijn, in plaats van zoals aangekondigd tegen de ontwikkelingen in Gaza en hoe Israel zich daarin opstelt: Ik vond de foto’s alsook het gedrag uitermate intimiderend. De politie ter plaatse deed niets, kennelijk uit angst voor escalatie.

Ik schrok me rot:

“In de Schilderswijk in Den Haag hebben ongeveer honderd radicale moslims een anti-Joodse demonstratie gehouden. De demonstranten zijn aanhangers van ISIS, de gewapende groep die een streng islamitische staat heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Tijdens de demonstratie werden antisemitische leuzen geroepen. Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden. NOS
De kamer stelt vragen: 

9. En bij de buren: No Jews allowed
“A Belgian watchdog on anti-Semitism complained to the mayor of a suburb of Liege against owners of a cafe whose window display featured a sign that said Jews were not allowed inside”. 

10. Gelukkig ook dit:

11.

12. “De Nationale Ouderendag is dit jaar op vrijdag 3 oktober. Het streven is dat 22 gemeentes hier aan meewerken”.

Heel vaak moet ik denken aan hoe deze tijd is voor mensen van mijn vorgie generatie. De tachtigers en negentigers. EN mensen met jonge kinderen. Zelf vind ik het al niet te verstouwen allemaal.
Ooit, ik was toen 15, wilde ik zelf geen kinderen vanwege de toestand in de wereld. Toen al.
Ik hoop dat degene die wij wel geboren hebben laten worden minder verbijsterd zijn als ik, zonder dat dat verhardt betekent, een positieve bijdrage kunnen leveren maar vooral ook positiviteit kunnen ervaren.

Ik zoek voortdurend tegengif. In schoonheid, en positief nieuws en in contact met fijne mensen.

IMAG2430_1_600En ik ga nog even verder met ontgiften van mezelf. Lichamelijk dan. Want in bijdragen aan ontgiften van de grote en inmiddels wel heel boze wereld voel ik me op dit moment vrij machteloos. Maar toch maar, (ja, ja, twéé keer ‘maar; )nu er aan werken om zo gezond als mogelijk te worden om de toekomst het hart te kunnen bieden.
En straks lief klein fijn gaan vrijwilligen op de dagopvang voor mensen met Alzheimer. Ik ben benieuwd welk kranten artikel de begeleiding vanmorgen gekozen gevonden heeft om de dag mee te beginnen…

Ik begon en eindig mijn dag hiermee:Leuk om te horen wat jij er van vind. Alvast bedankt!

 • July 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: