Zeven huizen – boekenwurmwoensdag

On 16 May 2012 by Carolien Geurtsen

Je geur schat, moet je nooit weggeven. Als iemand je geur steelt, kunnen ze je ziel stelen, wist je dat?

 

 

 

 

 

* Ik schrijf iedere woensdag een blog over een boek wat ik aan het lezen ben of heb gelezen.
Voel je van harte uitgenodigd om daar op in te haken.
 Dit onder het kopje/tag #boekenwurmwoensdag en/of #bww.Je schrijft dan een stuk op je eigen blog over een boek, dat kan kort of lang zijn, een kreet of drie sterren van je top drie, en geeft een link daarvan in de comment onderaan mijn blog op woensdag. Als je geen blog hebt, of het te veel gedoe vindt, kun je je leesvoorkeur ook gewoon in een reactie hieronder zetten. Leestips zijn namelijk altijd welkom!Ook al wil je maar één keer meedoen, voel je van harte welkom om aan te haken.

Huizen hebben zielen. Ze zijn zich bewust van alles wat er in en om hen heen gebeurt. Echo’s van eeuwenoude herinneringen dwalen door hun vertrekken. Wanneer de wonderschone Esma in 1910 een Victoriaans huis in Smyrna betrekt, begint het dromerige verhaal van vier generaties vrouwen in Turkije. Hun toekomst is onzeker. Het leven wordt bepaald door kismet, ofwel het lot.
Zeven huizen, een roman vol mystiek, legenden en complexe liefdes, vertelt de fascinerende geschiedenis van een Turkse familie in de loop van de twintigste eeuw.

Ik ben nog niet zo heel ver, maar op bladzijde 89 zijn al vele beloftes ingelost: Zeven huizen heeft inderdaad alles van Duizend en een Nacht: In de mysterieuze Oosterse omgeving van het oude Turkije gaat het over vier generaties vrouwen en hoe zij zich verhouden met de Ottomaanse gewoontes door de tijd heen, tot aan het begin van de republiek Turkije.

Alev Lytle (Aksoy)  Croutier, zelf geboren in Izmir, Turkije, schrijft heerlijk zinnelijk, zintuigelijk. Je proeft, ruikt en hoort daardoor alles wat ze beschrijft, ze trekt je mee het boek in.
Je houdt mee je adem in als de twee geliefden betrapt dreigen te worden door de broer van de weduwe Esma, en loopt met hem mee de trap af als hij vlucht. Je waant je meteen in een andere tijd. Ik wil dat niet verstoord hebben door de telefoon of het boodschappenlijstje wat ligt te wachten.

Ik kom zwaar aan mijn trekken omdat geschiedenis en fictie door elkaar heen weven en me naar veel plaatsen en gewoontes in Turkije voeren die ik ken, en vele die ik nog niet ken.

Gauw verder lezen.
Niet gek voor een afgescheven bibiotheekboek uit een kast op de camping in Oostenrijk.

**** Vier Caro sterren **** omdat ik  het niet eerlijk vind er vijf te geven – ik ben tensotte nog pas halverwege.
Het is van 2001 dus goed in de ramsj te verkrijgen

Romans van dezelfde schrijfster: Het tranenpaleis en de derde vrou
non-fictie: Harem: the World behind the Veil, en Taking the Waters

Hier vindt je alles van boekenwurmwoensdag 



One Response to “Zeven huizen – boekenwurmwoensdag”

 • Annemieke van Melzen

  Goed advies…leuk…ik heb t boek 2e hands gescoord bij bol.com. Benieuwd.

 • February 2019
  M T W T F S S
  « Jul    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Subscribe to Blog via Email

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: